tisdag 27 november 2018

Etnologi undervisning.


Lite julfakta, Varför firar vi jul?

Julgranen

I mitten av 1700-talet dök de första klädda julgranarna upp i Sverige. Traditionen kom från Tyskland där de först grantraditionerna infördes redan i slutet av 1500-talet. Julgranen blev vanlig i svenska hem först i slutet av 1800-talet. I toppen av granen sätter vi ofta en stjärna som symbol för Betlehemsstjärnan.

Adventsljusstaken

På 1870-talet började Ersta diakonianstalt i Stockholm att tända sju ljus i adventsgranen varje söndag i advent. På 1920- och 30-talet ersattes adventsgranen med adventsstaken med sina fyra ljus.


Adventsstjärnan

På 1880-talet börjar de första adventsstjärnorna i papper tillverkas i Tyskland. Stjärnan ska påminna om Betlehemsstjärnan som ledde de tre vise männen till Jesusbarnet.

Julmarknad

Julmarknadens historia går tillbaka till senmedeltid i de tysktalande delarna av Europa. Julmarknaderna arrangeras gärna på historiska torg och platser och här säljs ofta traditionell mat, bakverk, dryck och hemslöjd. En av Sveriges äldsta julmarknader är Stortorgets julmarknad i Stockholm som finns avbildad på flera illustrationer från 1800-talet.

Julklappar

Traditionen med att överlämna julklappar på julafton bygger på minnet av de tre vise männens presenter till det nyfödda jesusbarnet. Redan under 1600-talet började julklappar delas ut. Ordet klapp kommer från traditionen att den som ville ge en julklapp smög fram till dörren och klappade ljudligt på den öppnade och slängde in julklappen och sprang därifrån. Nyårsgåvor var vanligare när det gällde paket till familj och vänner, julklappen gavs oftare till de som hade det lite sämre, som tjänstefolk och fattiga. 

Julrim

När julklappen kastades in genom dörren på 1600-talet åtföljdes den inte sällan med ett roligt eller elakt rim. Under 1700-talet började det skrivas snällare rim, en tradition hämtad från antiken.

Julbocken

Under 1700-talet blev det vanligare att julbocken delade ut klapparna. Julbocken var följeslagare till helgonet Sankt Nikolaus. I samband med reformationen försvann firandet av helgonet men julbocken finns kvar än i dag som en av julens symboler.

Jultomten

Jultomten är resultatet av en sammanblandning, som började i slutet av 1800-talet, av Sankt Nikolaus, amerikanske Santa Claus, julbocken och gårdstomten. Jultomten tog därefter över uppdraget att dela ut julklapparna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sten sten sten

  I dag är ju den egentliga min första riktiga semesterdag. Just nu ligger jag i hammocken och skriver på den här sista bloggen för den här...