söndag 30 januari 2022

Storm och fisksoppa

 





Här stormar det för fullt, så man får verkligen hålla i hatten.

 Då vill man väl ha lite värmande mat.

I går gjorde P en helt underbar fisksoppa.

Här kommer receptet 

Gör så här

  1. I en tjockbottnad kastrull, stek purjo, fänkål, vitlök och morot tills mjukt, men utan att det tar färg. Höj värmen och tillsätt tomat samt tomatpuré och låt fräsa med i någon minut. Häll på saffran, vitt vin, fiskbuljong, grädde och timjan. Koka ihop i 7-8 minuter.
  2. Skär under tiden fisken i munsstora bitar. När soppan kokat klart, smaka av med salt och peppar. Dra grytan av plattan och lägg fisken i soppan. Lägg på locket och låt dra i 10 minuter så fisken tillagas. 
  3. Under tiden fisken tillagas, riv vitlök över majonnäsen och droppa lite citron över. Rör om väl.
  4. Skala räkorna och toppa soppan precis innan servering, strössla persiljan över och servera genast med aioli och ett gott bröd.
  5. Matsortera dina skal från grönsakerna och räkskalen till återvinning och njut av din soppa!
  6. 600 g blandad fisk (t ex torsk och lax)
  7. 500 g räkor med skal
  8. 2 klyftor vitlök, hackade
  9. 1 fänkål, i skivor
  10. 1 purjolök, i skivor
  11. 1 morot, i tunna slantar
  12. 0,5 g saffran
  13. 2 msk tomatpuré
  14. 3 tomater, i tärningar
  15. 3 dl vitt vin
  16. 3 dl vispgrädde
  17. 0,8 l fiskbuljong, eller skaldjursbuljong
  18. 1 tsk torkad timjan
  19. svartpeppar, nymalen
  20. ev salt
  21. neutral rapsolja, att steka i
  22. 1 dl färsk persilja, hackad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sten sten sten

  I dag är ju den egentliga min första riktiga semesterdag. Just nu ligger jag i hammocken och skriver på den här sista bloggen för den här...